Archief

26 maart 2019

COMPONISTEN GEZOCHT!

Ben je componist en woonachtig te Tilburg? Of ben je student Compositie aan het Tilburgse conservatorium? Dan is dit je kans om muziek te componeren voor de Tilburgse beiaard!

De Stichting Vrienden van de Tilburgse Beiaard is op zoek naar enthousiaste componisten die korte of langere stukken willen componeren voor het carillon. De korte stukken bestaan uit vier fragmenten: één voor het hele uur (lengte: 1 minuut), één voor het half uur (lengte: 30 seconden) en twee korte fragmenten van 10 seconden voor het eerste en tweede kwartier.

Omdat het gaat om relatief korte fragmenten dienen de composities compact, duidelijk en toegankelijk te zijn. Behalve voor korte fragmenten worden ook componisten gezocht voor langere stukken. Deze ‘vrije’ uurstukken zullen elke zaterdag en gedurende een hele maand na 13.00 uur te horen zijn en niet langer duren dan 3 tot 5 minuten. Alle composities zullen verder aan stadscomponist Anthony Fiumara worden voorgelegd. Hij beslist over eventuele geschiktheid. Werken die daadwerkelijk te horen zullen zijn, zullen ook worden beloond. Met je composities verdien je namelijk ook geld. Stadscomponist Fiumara beslist daarbij, behalve over gebleken geschiktheid, ook over het honorarium. Dus ben je componist en zie je deze uitdaging wel zitten? Reageer dan via het mailadres info@tilburgsebeiaard.nl en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

20 februari 2019

VIDEOCLIP VAN BEIAARDLIED

Het zat al enige tijd in het vat: een lied over de Tilburgse beiaard geschreven in Tilburgs dialect en speciaal gemaakt ter afsluiting van de Kènderkwèèk op 10 april.

‘Fèfteg klòkke’, zo luidt de titel van het lied dat het licht zag na wekenlang gepuzzel over de juiste tekst onder leiding van Harry Swinkels, componist en muziekdocent aan het Factorium, in samenwerking met de beiaardcommissie, de werkgroep Kènderkwèèk en het bestuur van de Stichting Tilburgse Taol. Zo zocht Swinkels uit of het geluid van de beiaard een onderdeel kon vormen van het lied en was er voor de totstandkoming van het lied uitgebreid overleg met de beiaardcommissie en stadsbeiaardier Carl Van Eyndhoven. Ook werd er lesmateriaal gemaakt om kinderen bekend te maken met de geschiedenis van de Tilburgse beiaard, de beiaard zelf en de speelmomenten van het carillon. Volgens Swinkels waren er twee versies van het lied nodig om tot een goed resultaat te komen. Het lied zelf werd inmiddels ook al ingezongen door de Tilburgse zangeres en muzikant Janneke van Heeswijk.

Een videoclip van het lied is hier te zien. Ook een versie van het lied voor op de beiaard is in de maak en zal op 10 april te horen zijn. Klik verder op deze link om de tekst van het lied te kunnen lezen. Deze maand was Swinkels’ lied ook onderwerp voor een interview met de componist.

18 februari 2019

INTERVIEW MET FRANS KERKHOFS

Muzikale duizendpoot Frans Kerkhofs: “Voor de beiaard  kun je geen muziek schrijven met moeilijke ritmes”

Elke zaterdag – van ‘s morgens acht uur tot ‘s avonds acht uur – is zijn werk momenteel te horen via de Tilburgse beiaardautomaat. De Stichting Vrienden van de Tilburgse Beiaard vroeg componist Frans Kerkhofs om gedurende de maand februari de ‘hele-uurs’-composities te maken. En dat deed hij maar al te graag. Zoals hij ook voor heel veel andere instrumenten graag muziek schrijft.

Een kleine duik in Kerkhofs’ muzikale loopbaan levert ook allerlei interessante informatie op, zoals het feit dat hij vóór zijn 35-jarige loopbaan als muziekdocent in het voortgezet onderwijs werkzaam was in de elektrotechniek.

Lees hier het hele interview met Frans Kerkhofs.

7 februari 2019

WRAP: EEN SMAKELIJKE COMPOSITIE VAN DRIE MINUTEN

Komende maand speelt de beiaardautomaat weer vrij werk van een lokaal bekende componist uit Tilburg. In de maand februari is dat een compositie gemaakt door componist en pianist Fons Mommers (1947), tevens lid van de Tilburgse beiaardcommissie, die volgens eigen zeggen inspiratie haalt uit het feit dat de tegenwoordige beiaard van alle markten thuis is. Er is van alles op te horen: van allerhande volkswijsjes en populaire muziek tot improvisaties en bewerkingen uit alle hoeken en gaten van de geschiedenis.

Voor zijn nieuwste werk liet hij zich inspireren door iets dat bij veel mensen vrijwel wekelijks door de maag gaat: een opgerolde pannenkoek met hartige vulling, beter bekend als een wrap. Kondigt Mommers hiermee de geboorte aan van een beiaardversie van de populaire rapmuziek?

Lees hier het interview met Fons Mommers.

4 februari 2019

PORTRET ANTHONY FIUMARA

Kijk hier naar een mooi portret van Anthony Fiumara: in 2019 stadscomponist van Tilburg en in die rol ambassadeur van de nieuwe muziek voor de stad.

4 FEBRUARI 2019

MIJLPAAL

Een (kleine) mijlpaal in de geschiedenis van ! Uit de statistieken blijkt namelijk dat het nummer ‘The Windmills of Your Mind’, uitgevoerd door stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven, maar liefst 75 keer is beluisterd.

Het bijbehorende bericht werd verder 120 keer aangeklikt door bezoekers van deze pagina. Stukken die om speciale redenen op de beiaard gespeeld worden, zoals eerder ook het stuk Epitaphium ter ere van de Poolse burgemeester Pawel Adamowitz, blijken dus veel luisteraars en bezoekers te trekken. Een aanleiding om ook in de toekomst aandacht te blijven schenken aan bijzondere gebeurtenissen die een speciaal optreden van onze beiaardier de moeite meer dan waard maken.

27 januari 2019

CARL VAN EYNDHOVEN EERT MICHEL LEGRAND

Afgelopen zaterdag overleed de wereldberoemde Franse componist Michel Legrand op 86-jarige leeftijd. Legrand, die ook actief was als zanger en pianist, componeerde muziek voor bijna tweehonderd films, werkte samen met grote sterren en ontving meerdere Oscars. De dood van Legrand ontging ook Nederlandse beiaardiers niet. In verschillende Nederlandse plaatsen, waaronder Tiel en Harderwijk, werd de Franse componist geëerd.

Ook de Tilburgse stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven eerde Legrand zaterdag met vier nummers, waaronder What are you doing the rest of your life?, The Summer Knows, The Windmills of Your Mind en I will wait for you. In het geluidsfragment onder dit bericht is Van Eyndhovens uitvoering van The Windmills of Your Mind te horen, een nummer afkomstig uit de film ‘The Thomas Crown affair’ uit 1968.

Het nummer werd gezongen door Noël Harrison, maar werd in Nederland een grote hit in de uitvoering van José Feliciano in 1969. Een versie van Herman van Veen, die werd uitgebracht onder de titel Cirkels, had minder succes bij het grote publiek.

6 januari 2019

GENIETEN TIJDENS DRIEKONINGEN

Het was weer genieten geblazen gister in Tilburg tijdens de viering van Driekoningen. Het grote publiek was massaal naar de binnenstad gekomen om een oude traditie in stand te houden. Een prachtige stoet kinderen, herders, schapeGeorg Friedrich Händeln en natuurlijk de drie koningen op kamelen trok volop de aandacht. En stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven speelde drie kwartier lang mooie Driekoningenliederen op het carillon. Vrienden van de Tilburgse beiaard waren er uiteraard bij en maakten een opname van het allereerste lied: ‘Joy to the world’ van Georg Friedrich Händel.

2 JANUARI 2019

DRIEKONINGENINTOCHT

Tilburg krijgt na 54 jaar in de binnenstad weer een Driekoningenintocht. Als alles verloopt volgens plan zal de stoet kinderen, kamelen, schapen, herders en muziek- en zanggroepen komende zaterdagmiddag een tocht door het centrum van Tilburg maken van de Heikese kerk naar de kerk op de Heuvel. Stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven speelt vanaf 16.00 tot 16.45 uur driekoningenmuziek. Rond 17.00 uur vertrekt de stoet vervolgens richting de kerk op de Heuvel.