Archief

4 FEBRUARI

PORTRET ANTHONY FIUMARA

Kijk hier naar een mooi portret van Anthony Fiumara: in 2019 stadscomponist van Tilburg en in die rol ambassadeur van de nieuwe muziek voor de stad.

MIJLPAAL

Een (kleine) mijlpaal in de geschiedenis van onze Facebookpagina! Uit de statistieken blijkt namelijk dat het nummer ‘The Windmills of Your Mind’, uitgevoerd door stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven, maar liefst 75 keer is beluisterd. Het bijbehorende bericht werd verder 120 keer aangeklikt door bezoekers van deze pagina. Stukken die om speciale redenen op de beiaard gespeeld worden, zoals eerder ook het stuk Epitaphium ter ere van de Poolse burgemeester Pawel Adamowitz, blijken dus veel luisteraars en bezoekers te trekken. Een aanleiding om ook in de toekomst aandacht te blijven schenken aan bijzondere gebeurtenissen die een speciaal optreden van onze beiaardier de moeite meer dan waard maken.

27 JANUARI

CARL VAN EYNDHOVEN EERT MICHEL LEGRAND

Afgelopen zaterdag overleed de wereldberoemde Franse componist Michel Legrand op 86-jarige leeftijd. Legrand, die ook actief was als zanger en pianist, componeerde muziek voor bijna tweehonderd films, werkte samen met grote sterren en ontving meerdere Oscars. De dood van Legrand ontging ook Nederlandse beiaardiers niet. In verschillende Nederlandse plaatsen, waaronder Tiel en Harderwijk, werd de Franse componist geëerd. Ook de Tilburgse stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven eerde Legrand zaterdag met vier nummers, waaronder What are you doing the rest of your life?, The Summer Knows, The Windmills of Your Mind en I will wait for you. In het geluidsfragment onder dit bericht is Van Eyndhovens uitvoering van The Windmills of Your Mind te horen, een nummer afkomstig uit de film ‘The Thomas Crown affair’ uit 1968. Het nummer werd gezongen door Noël Harrison, maar werd in Nederland een grote hit in de uitvoering van José Feliciano in 1969. Een versie van Herman van Veen, die werd uitgebracht onder de titel Cirkels, had minder succes bij het grote publiek.

20 JANUARI

PAWEL ADAMOWITZ HERDACHT

In heel Europa is gisteren Pawel Adamowitz herdacht, de burgemeester van Gdanks die vorige week maandag overleed ten gevolge van een moordaanslag en zaterdag werd begraven. In verschillende grote Europese steden daalde het muziekstuk getiteld ‘Epitaphium’ van de Poolse componiste en muziekdocente Katarzyna Kwiecien-Dlugosz op de mensen neer. Adamowitz was een groot liefhebber van de beiaard. In zijn stad Gdansk werkte hij de afgelopen twintig jaar mee aan de opstart van een ongekend rijke beiaardcultuur met onder meer drie beiaarden, een beiaardopleiding en een succesvol wereldbeiaardcongres in 2006.

Tegen een Poolse krant verklaarde Dlugosz, in het dagelijks leven hoofd van de afdeling Muziektheorie aan de Universiteit van Zielona Góra, het vier minuten durende stuk in een impuls te hebben geschreven. “Beiaardiers in Polen zijn Adamowitz veel verschuldigd. Zonder hem zou deze muziekcultuur hier niet in zo’n vorm als nu hebben bestaan”, aldus de Poolse componiste.

Ook in Tilburg werd Epitaphium gespeeld op het carillon van de Heikese kerk. Volgens stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven was het toch wel een emotioneel moment. “Ik heb de burgemeester van Gdansk maar één keer ontmoet, tijdens het wereldbeiaardcongres in Gdansk”, zegt hij. “Maar ik wist wel dat hij veel betekend heeft voor de beiaard(cultuur) in Gdansk. Wat verder de compositie betreft: het is voor het eerst dat ik van de naam van de componiste van deze compositie heb gehoord. Door dit stuk is mijn nieuwsgierigheid echter wel gewekt en ga ik zeker nog op zoek naar ander werk van haar.”

6 JANUARI

GENIETEN TIJDENS DRIEKONINGEN

Het was weer genieten geblazen gister in Tilburg tijdens de viering van Driekoningen. Het grote publiek was massaal naar de binnenstad gekomen om een oude traditie in stand te houden. Een prachtige stoet kinderen, herders, schapeGeorg Friedrich Händeln en natuurlijk de drie koningen op kamelen trok volop de aandacht. En stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven speelde drie kwartier lang mooie Driekoningenliederen op het carillon. Vrienden van de Tilburgse beiaard waren er uiteraard bij en maakten een opname van het allereerste lied: ‘Joy to the world’ van Georg Friedrich Händel.

3 JANUARI

TILBURGSE COMPONISTEN TRAPPEN AF

Dit jaar zullen op de Tilburgse beiaard veel muziekstukken te horen zijn gecomponeerd door Tilburgse componisten. De componisten Fons Mommers en Henk Stoop trappen af. Reden voor een artikel in het Brabants Dagblad!

DRIEKONINGENINTOCHT

Tilburg krijgt na 54 jaar in de binnenstad weer een Driekoningenintocht. Als alles verloopt volgens plan zal de stoet kinderen, kamelen, schapen, herders en muziek- en zanggroepen komende zaterdagmiddag een tocht door het centrum van Tilburg maken van de Heikese kerk naar de kerk op de Heuvel. Stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven speelt vanaf 16.00 tot 16.45 uur driekoningenmuziek. Rond 17.00 uur vertrekt de stoet vervolgens richting de kerk op de Heuvel.